Pijnboomextract zinvol bij metabool syndroom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met het metabool syndroom hebben baat bij suppletie met een pijnboombastextract.

Er namen 64 personen met het metabool syndroom aan de studie deel. Ze waren in de leeftijd van 45 tot 55 jaar en kregen gedurende 6 maanden dagelijks 150 mg pijnboombastextract. De resultaten werden vergeleken met een groep van 66 gezonde controlepersonen.

Na 3 en 6 maanden was de buikomvang van mannen en vrouwen in de suppletiegroep significant afgenomen ten opzichte van de controlegroep. Na 6 maanden was de buikomvang bij mannen gemiddeld 8 cm en bij vrouwen gemiddeld 7 cm minder. Tevens nam het triglyceridengehalte af en daalde de bloeddruk, terwijl het HDL-cholesterolgehalte toenam. De nuchtere glucosespiegel was in vergelijking met de controlegroep eveneens significant lager. In de suppletiegroep was na 6 maanden de concentratie van vrije radicalen met 34% significant lager dan in de controlegroep.

Suppletie met een pijnboombastextract blijkt al na 3 maanden een gunstig effect te hebben op risicofactoren van het metabool syndroom. Na 6 maanden was dit effect nog duidelijker zichtbaar.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen