Pil? Niet zonder vitamine C en E

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met de antioxidatieve vitaminen C en E kan bijwerkingen van orale anticonceptiva verminderen. Een lage dosering orale anticonceptiva leidt al tot een toename van oxidatieve stress en vetzuuroxidatie en is zodoende een risicofactor voor cardiovasculaire aandoeningen.

Er werden 120 gezonde vrouwen in drie groepen verdeeld. De vrouwen in de controlegroep werden niet behandeld. Vrouwen in de orale anticonceptivagroep (OA-groep) kregen alleen een anticonceptiva (30 mcg ethinylestradiol en 150 mcg levonorgestrel), terwijl de vrouwen in de laatste groep gedurende vier weken 150 mg vitamine C en 200 IE vitamine E kregen naast de anticonceptiva (vitaminegroep).

Aan het einde van de vier weken durende behandelperiode werd alleen in de OA-groep een significante toename van malondialdehyde (MDA) gezien. MDA is een biomarker voor oxidatieve stress. De activiteit van de antioxidatieve enzymen glutathionperoxidase (GPx) en glutathionreductase (GR) was in deze groep afgenomen. Suppletie met vitamine C en E leidde tot een significante toename van de activiteit van deze antioxidatieve enzymen, terwijl de MDA-concentratie significant afnam.

De resultaten laten zien dat vitamine C en E oxidatieve stress als gevolg van gebruik van een lichte pil zoals Microgynon kan tegengaan en zodoende bescherming biedt tegen cardiovasculaire aandoeningen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen