Pinda-, melk- en ei-allergie in Nederland

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
In opdracht van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) voerde het RIVM een onderzoek uit naar trends in het voorkomen van voedselallergie voor pinda, melk en ei in Nederland. Tussen 1995 en 2007 was in Nederland het aantal mensen dat allergisch is voor pinda's toegenomen. Bij kinderen was het percentage niet gestegen. Voedselallergie voor koemelk en ei was in alle leeftijdsgroepen niet toegenomen.
In het onderzoek was de mate waarin voedselallergie voorkomt gebaseerd op de aanwezigheid van IgE-antistoffen tegen pinda, melk of ei in bloed. Ongeveer 30 tot 60% van de personen met deze antistoffen heeft daadwerkelijk allergische klachten. In Westerse landen zijn in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw allergische aandoeningen zoals astma en eczeem sterk toegenomen. Enkele studies tonen aan dat voedselallergie voor pinda ook aan het toenemen is. Het is echter nog niet bekend welke genetische en omgevingsfactoren deze toename kunnen verklaren. Pinda-allergie heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven. Allergische mensen die per ongeluk pinda's eten kunnen daar levensbedreigende symptomen van ondervinden. Dit kan alleen voorkomen worden door geen pinda's te eten. Dat is niet altijd gemakkelijk omdat pinda's in veel voedingsproducten worden verwerkt.
In het onderzoek waren de bloedmonsters in twee perioden afgenomen, waartussen ongeveer tien jaar tijd zat. De mate waarin sensibilisatie voorkwam was voor vier leeftijdscategorieën bepaald: 0 tot 4 jaar, 5 tot 18 jaar, 19 tot 40 jaar en 41 tot 79 jaar. Melkallergie kwam vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Bijna 20% had antistoffen tegen melk. Dit percentage daalde tot ongeveer 5% bij volwassenen. Dit fenomeen deed zich niet voor bij kippenei-allergie niet voor. Het percentage mensen met deze allergie lag tussen 1 en 6%. In de leeftijdscategorie 19 tot 40 jaar waren de meeste gevallen van een pinda-allergie te vinden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen