Plantaardig samen met dierlijk eiwit

Gelijktijdige inname van dierlijk en plantaardig eiwit verhoogt de eiwitabsorptie en stimuleert de spieropbouw, zo blijkt uit een muizenstudie.

Een Japanse voedingsfabrikant voerde het experiment uit waarbij muizen in twee groepen werden verdeeld. In de eerste groep kregen de muizen zowel plantaardige eiwitten (soja) als dierlijke eiwitten (melk). In de tweede groep kregen de muizen enkel dierlijke eiwitten uit melk. De muizen kregen deze voeding eenmaal per dag gedurende zeventien dagen. Op verschillende momenten werden in het bloed van de muizen de concentraties van de drie essentiële aminozuren valine, leucine en isoleucine gemeten. Deze aminozuren zijn van belang voor de synthese van spiereiwitten.

Drie uur na de suppletieperiode bleek dat de concentraties van de essentiële aminozuren in het bloed het hoogst waren bij de muizen in de eerste groep. In deze groep was de gemiddelde bloedspiegel van de aminozuren 700 mmol/l ten opzichte van 500 mmol/l bij de muizen in de tweede groep. Ook leidde de inname van zowel plantaardig als dierlijk eiwit tot een hogere massa van de kuitspier (gastrocnemius) en scholspier (musculus soleus).

De resultaten suggereren dat gelijktijdige inname van plantaardige en dierlijke eiwitten leidt tot een betere absorptie van de essentiële aminozuren en de spiersynthese bevordert.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+