Plantaardige vetzuren beschermen tegen Alzheimer

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onverzadigde vetten beschermen tegen de ziekte van Alzheimer. Verzadigde vetten en transvetzuren verhogen juist het risico van de ziekte. Dit is de conclusie van wetenschappers van het Rush Institute for Healthy Aging in Chicago.
Aan het onderzoek deden 815 personen van 65 jaar en ouder mee. Ze vulden allemaal een vragenlijst in over hun voedingsgewoonten. De deelnemers werden bijna vier jaar gevolgd. In deze periode ontwikkelden 131 personen de ziekte van Alzheimer.
Door het gebruik van verzadigd vet en transvetzuren bleek het risico van de ziekte van Alzheimer gestegen te zijn. De consumptie van omega 6-vetzuren (bijvoorbeeld in zonnebloemolie) en de consumptie van enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals te vinden in olijfolie, verminderden juist het risico van de ziekte. Verder bleek dat personen met de hoogste inname van verzadigde vetten een meer dan twee keer zo hoog risico van Alzheimer hadden dan de personen met de minste inname. Wanneer gekeken werd naar de totale inname van vet, dierlijk vet en cholesterol uit de voeding, werd er geen verband gevonden met het ontstaan van Alzheimer.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.