Plattere buik door mediterrane voeding

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De resultaten van een Britse studie wijzen op een mogelijk gunstig effect van een mediterraan voedingspatroon op de hoeveelheid buikvet.
Het onderzoek betrof maar liefst 497.308 personen, van wie 71% vrouwen, uit tien Europese landen. Met behulp van een op het land afgestemde vragenlijst werd voor alle deelnemers een individuele beoordeling gemaakt in hoeverre hun voedingspatroon als ‘mediterraan' kon worden betiteld. Daarnaast werden verschillende metingen verricht ter bepaling van de BMI (Body Mass Index) en de buikomtrek.
Een mediterraan voedingspatroon wordt gekarakteriseerd door een grote hoeveelheid groente, peulvruchten, fruit en noten, granen, vis en zeevruchten, een matige alcoholconsumptie, en weinig vlees, vleesproducten, zuivelproducten en verzadigde vetzuren.
Er bleek geen verband tussen een meer mediterraan voedingspatroon en een lagere BMI. Het ging, bij gelijke BMI, echter wel gepaard met een significant kleinere buikomtrek wat mogelijk als een nog gunstiger effect kan worden gezien. Dit gold voor zowel mannen als vrouwen en het meest uitgesproken onder degenen in Noord-Europese landen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen