Polyfenolen als zonprotectie tegen huidaandoeningen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Polyfenolen bieden bescherming tegen de invloed van UV-straling. De belangstelling voor deze stoffen die van nature voorkomen in groenten, fruit en groene thee wordt steeds groter.
Blootstelling aan UV-straling kan leiden tot verbranding, oxidatieve stress en DNA-schade met als gevolg huidaandoeningen en kanker. Van diverse polyfenolen en fytonutriënten, veelal verkrijgbaar in supplementvorm, is inmiddels aangetoond dat ze beschermende eigenschappen hebben waarmee ze de schadelijke invloed van UV-straling kunnen verminderen en zodoende degeneratieve processen kunnen vertragen.
In een recente review werden de beschermende effecten van bepaalde polyfenolen, zowel lokaal toegepast als in supplementvorm, onderzocht waarbij werd bekeken op welke manier ze hun werking uitoefenden. De polyfenolen die onderzocht werden, waren onder andere polyfenolen afkomstig van groene thee, proanthocyanidinen uit druivenpitten, resveratrol, silymarine en genisteïne. Uit dierstudies blijkt reeds dat deze polyfenolen de eigenschap bezitten om de huid te beschermen tegen de schadelijke werking van UV-straling en daarmee het risico van huidkanker verkleinen.
De onderzoekers vermoeden dat polyfenolen zowel als supplement als lokaal toegepast, van nut kunnen zijn bij huidaandoeningen die een gevolg zijn van UV-straling, zoals verbranding, oxidatieve stress en DNA-schade.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen