Postmenopauzale osteopenische vrouwen gebaat bij suppletie genisteïne

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Postmenopauzale vrouwen met osteopenie zijn gebaat bij suppletie met het fyto-oestrogeen genisteïne.
Dit kwam naar voren bij een onderzoek met 389 osteopenische postmenopauzale vrouwen. Na een stabilisatieperiode waarbij de vrouwen gedurende 4 weken op een standaard isocalorisch dieet met een verlaagd vetgehalte werden gezet kregen ze vervolgens willekeurig verdeeld gedurende 24 maanden óf 54 mg genisteïne per dag óf een placebo. Zowel het genisteïne- als het placebopreparaat bevatte eveneens calcium en vitamine D3.
De resultaten na 12 en na 24 maanden lieten zien dat suppletie met genisteïne, vergeleken met de effecten van de placebo, de concentraties nuchtere glucose en insuline in het bloed en de insulineresistentie significant deed dalen. Daarnaast waren de concentraties fibrinogeen, F2-isoprostanen, oplosbare intercellulaire adhesiemolecule 1 (sICAM-1) en oplosbare vasculaire cellulaire adhesiemolecule 1 (VCAM-1) aan het einde van de 24 maanden durende behandelperiode in de met genisteïne gesuppleerde groep significant gedaald vergeleken met de placebogroep.
De onderzoekers concluderen dat een dagelijkse suppletie met 54 gram genisteïne plus calcium en vitamine D3 in combinatie met gezonde voeding bij osteopenische postmenopauzale vrouwen een gunstig effect hebben op zowel de glycemische controle als verschillende merkers ten aanzien van het risico van cardiovasculaire ziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen