Pre-diabeet gebaat met thiaminesuppletie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een hoge dosis vitamine B1 kan de glucosetolerantie verbeteren van personen met een verhoogde glucosespiegel.

Er namen twaalf proefpersonen aan de studie deel. Bij tien van hen was zogenaamde pre-diabetes geconstateerd en twee personen waren onlangs gediagnosticeerd als diabeet. Alle proefpersonen kregen een placebo en vitamine B1 gedurende zes weken met een tussenperiode van drie weken. Ze kregen de placebo en het supplement (100 mg vitamine B1) driemaal per dag.

Ten opzichte van het begin van de suppletieperiode nam de glucosespiegel (gemeten gedurende 2 uur) significant af onder invloed van suppletie. De placebo leidde niet tot een verschil in deze glucosespiegel. Wel nam onder invloed van de placebo zowel de nuchtere glucose -als insulinespiegel significant toe gedurende de zes weken. Vitamine B1-suppletie kon deze stijging voorkomen.

Suppletie met een hoge dosis thiamine kan de glucosetolerantie verbeteren bij personen met een voorstadium van diabetes, zo blijkt uit de resultaten van de studie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen