Prebiotica verbetert darmflora kind

Suppletie met prebiotica verbetert de samenstelling van de darmflora van jonge kinderen, ook na gebruik van antibiotica.

Aan de studie namen 258 gezonde kinderen deel in een leeftijd van 3 tot 6 jaar. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen gedurende 24 weken dagelijks een prebioticasupplement of een placebo. Het supplement bestond uit zes gram prebiotische vezels (inuline en oligofructose) afkomstig van de chicoreiwortel. Analyse van ontlastingmonsters verschafte de wetenschappers informatie over de samenstelling van de darmmicrobiota.

Op basis van de darmmicrobiota werden drie verschillende enterotypen (darmfloratypen) onderscheiden. Het aandeel van de gunstige Bifidobacteriën was significant hoger in de prebioticagroep ten opzichte van de placebogroep. Dit gold voor alle drie enterotypen. Antibioticagebruik leidde tot een afname van het aandeel Bifidobacteriën in beide groepen. Desondanks bleef het aandeel van deze bacterie na antibioticagebruik significant hoger bij de kinderen in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep.

Suppletie met prebiotica heeft een gunstig effect op de samenstelling van de darmflora van jonge kinderen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+