Prebiotica verbetert slaap

Suppletie met prebiotica stimuleert de productie van microbiële metabolieten die een stressreducerende en slaapbevorderende werking hebben, zo blijkt uit een rattenexperiment.

In het experiment werden mannelijke ratten verdeeld in een suppletie- en controlegroep. De ratten kregen gedurende vijf weken voeding met of zonder prebiotische vezels. Een deel van de ratten werd aan stress blootgesteld. Vervolgens werd het effect van stress en voeding op de darmmicrobiota en de slaap bepaald.

Stress ging gepaard met een afname van de diversiteit van de darmmicrobiota. Voeding met prebiotica kon een verminderde diversiteit van de microbiota als gevolg van stress voorkomen. Onder invloed van prebiotica namen de concentraties van specifieke metabolieten toe, waaronder (korteketen)vetzuren, suikers en steroïden. Toediening van prebiotica ging bovendien gepaard met een toename van de non-REM slaap. Bij ratten die aan stress waren blootgesteld nam tevens de REM slaap toe.

Prebiotica leiden tot behoud van de diversiteit van de darmmicrobiota en stimuleren de productie van metabolieten die via de hersen-darm-as een gunstige invloed lijken te hebben op de slaap.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+