Prebiotica verminderen stress-symptomen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Acute stress leidt tot maagdarmproblemen, griep en verkoudheid. Suppletie met prebiotica kan deze symptomen en het aantal ziektedagen verminderen.
De studie werd uitgevoerd bij 427 Amerikaanse studenten die eindexamens moesten afleggen. De studenten kregen voor, tijdens en na de examenperiode gedurende 2 maanden dagelijks 0; 2,5 of 5 gram prebiotica van het type galacto-oligosacchariden. De mate van stress, griep- en verkoudheidssymptomen werd dagelijks geëvalueerd met een score van 0 (geen stress, griep/verkoudheid) tot 3 (zeer veel stress, griep/verkoudheid). Wekelijks werd een vragenlijst afgenomen om de mate van maagdarmproblemen vast te stellen.
Stress leidde inderdaad tot een toename van diarree, een slechte spijsvertering, reflux- en buikpijnklachten. Deze klachten namen significant af na suppletie met het prebioticum. Studenten met een normaal lichaamsgewicht die 5 gram galacto-oligosacchariden kregen hadden 40% minder ziekte- en verkoudheidsdagen. Bij te zware studenten had het prebioticum geen invloed op het aantal dagen met griep of verkoudheid.
In eerdere studies werd reeds aangetoond dat de darmflora verschilt tussen personen met overgewicht of een normaal lichaamsgewicht. Obese personen blijken minder darmbacteriën te hebben. Dit verklaart mogelijk het verschil in resultaat, dat BMI-afhankelijk blijkt. Vervolgstudies zijn nodig om het mechanisme tussen stress, het maagdarmstelsel en prebiotica verder op te helderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen