Prebioticum voor te zware vrouwen

Suppletie met een prebioticumsupplement verbetert de samenstelling van de darmflora van obese vrouwen en heeft daarmee een gunstige invloed op het metabolisme.

Er werden dertig vrouwen met overgewicht verdeeld in een suppletie- en placebogroep. De vrouwen in de suppletiegroep kregen gedurende drie maanden dagelijks een prebioticumsupplement met 16 gram inulineachtige fructanen. De andere vrouwen kregen een placebo.

Na drie maanden was in de suppletiegroep een significante toename zichtbaar van de bifidobacteriën B. longum, B. pseudocatenulatum en B. adolescentis. In de suppletiegroep waren de concentraties van de korteketen vetzuren azijnzuur en proprionzuur in de ontlasting van de vrouwen significant lager dan in de placebogroep. De onderzoekers vonden een relatie tussen deze vetzuren en symptomen van het metabool syndroom. Verhoogde concentraties van deze vetzuren werden in verband gebracht met een hoger lichaamsgewicht en een verhoging van de insulinespiegel.

Suppletie met een prebioticum heeft vermoedelijk een gunstige invloed op het metabolisme bij vrouwen met overgewicht. In vervolgstudies moet onderzocht worden of suppletie bij kan dragen aan een verlaging van het lichaamsgewicht. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+