Probiotica beschermen darmen bij bestraling

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met het probioticum Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) beschermt de darmwand tegen bestraling.

Bij 8-weken oude muizen werd 3 dagen voor blootstelling aan straling van 12 Gray oraal een probioticum met LGG toegediend. De mate van apoptose (celdood) werd 6 uur na de bestraling bepaald. De schade aan crypten (uitsparingen) in de darmen waar nieuwe epitheelcellen worden gemaakt werd 48 uur later bepaald.

Toediening van het probioticum verhoogde met het tweevoudige significant de overlevingskans van crypten. Dit effect werd alleen gevonden wanneer het probioticum vóór - en niet na - de bestraling werd toegediend. Onder invloed van suppletie nam de apoptose van epitheelcellen met maximaal eenderde significant af. Het probioticum werd vooral in het distale deel van het ileum aangetroffen. Suppletie leidde niet tot een waarneembare verandering van de darmflora.

De onderzoekers vermoeden dat bij het proces prostaglandinen en cyclo-oxygenase-2 (COX-2) zijn betrokken. Deze stoffen spelen een belangrijke rol in ontstekingsreacties en voorkomen apoptose van de cellen in de dunne darm na blootstelling aan straling, zo bleek uit een eerdere studie van de  onderzoekers. COX-2 producerende cellen gaan naar de beschadigde crypten - alwaar nieuwe epitheelcellen worden gemaakt - om hun beschermende werking uit te oefenen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen