Probiotica en selenium gunstig bij PCOS

Suppletie met probiotica en selenium heeft gunstige effecten bij vrouwen met het Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS).

PCOS is een hormonale stoornis die 5% tot 10% van de vrouwen van vruchtbare leeftijd treft. Onbehandeld kan de aandoening leiden tot insulineresistentie, een verhoogd cholesterolgehalte, diabetes type-2 en onvruchtbaarheid.

Aan de studie namen zestig vrouwen deel in een leeftijd van 18 tot 40 jaar. De vrouwen werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Ze kregen gedurende twaalf weken dagelijks 200 mcg selenium in combinatie met een probioticasupplement of een placebo. Het probioticasupplement bevatte de darmbacteriën Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus fermentum en Bifidobacterium bifidum in een totale dagdosis van 8 x 10^9 CFU.

Suppletie met probiotica en selenium leidde in vergelijking met de placebo tot een significante vermindering van depressieve, angst- en stressgerelateerde klachten. Ook ging suppletie gepaard met een significante daling van het testosterongehalte, overbeharing (hirsutisme), hsCRP en malondialdehyde. De totale antioxidatieve capaciteit (TAC) nam significant toe, evenals de concentratie van de antioxidant glutathion.

Een probioticasupplement in combinatie met selenium vermindert oxidatieve stress en ontstekingen bij vrouwen met PCOS. Bovendien gaat het gepaard met een verbetering van mentale klachten.

Woordenlijst

Fit met Voeding

tijdschrift

JAARABONNEMENT € 34,90

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+