Probiotica in de strijd tegen HIV

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Sommige probiotica kunnen HIV binden, waardoor de kans op de overdracht van dit virus via de moedermelk verkleind kan worden. Dit zei dr. Lin Tao van de University Illinois tijdens zijn presentatie op het congres van de American Society for Microbiology.
Zwangere vrouwen die HIV hebben, kunnen met medicijnen behandeld worden zodat hun baby deze ziekte niet krijgt. Bij het geven van borstvoeding kan de ziekte nog wel worden doorgegeven. Omdat anti-HIV medicijnen niet aan de baby’s kunnen worden gegeven, is er onderzoek gedaan naar de werking van melkzuurbacteriën.
Voor het onderzoek werd er bij honderd gezonde vrijwilligers speeksel afgenomen. Hieruit werden 170 verschillende soorten melkzuurbacteriën geïsoleerd. Negen van deze stammen zijn waarschijnlijk in staat om HIV te binden. Eén soort in het bijzonder, de Lactobacillus fermentum OLB-19a, remt zelfs het HIV met het infecteren van immuuncellen.
Dit eerste deel van het onderzoek is gefinancierd door het Amerikaanse onderzoekscentrum, de National Institutes of Health. Voor de volgende stap, het ontwikkelen van een probioticum dat direct door de baby kan worden gebruikt, is evenwel nieuwe financiering nodig. Het probleem is echter dat het gaat om een probleem dat zich hoofdzakelijk in de ontwikkelingslanden voordoet, waardoor de aantrekkelijkheid voor de farma om te investeren aanmerkelijk geringer is.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.