Probiotica tegen huidontsteking

Een combinatie van de melkzuurbacteriën L. rhamnosus en L. reuteri helpt tegen atopische dermatitis, een erfelijke vorm van huidontsteking. Bij personen die daarbij allergisch waren was het effect het grootst. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen in Denemarken.
In een dubbelblind placebogecontroleerde studie kregen kinderen van één tot dertien jaar met atopische dermatitis gedurende zes weken twee keer per dag van twee soorten melkzuurbacteriën: 10 miljard kiemen Lactobacillus rhamnosus 19070-2 en 10 miljard Lactobacillus reuteri DSM 122460. Gekeken werd naar de ernst van het eczeem en de mate van onsteking.
Na zes weken bleek 56% van de kinderen verbetering te merken van hun eczeem. In de placebogroep vond maar 15% dat de symptomen verbeterd waren. De omvang van het eczeem verminderde van 18% naar 14%. De reactie op de behandeling was het duidelijkst bij de kinderen die ook allergisch waren. Eén test om de mate van onsteking te meten, gaf een verbetering te zien, terwijl een andere test onveranderd bleef.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+