Probioticum: bloeddrukverlager?

Westerse voeding met een hoge inname van zout blijkt via de darmflora van invloed op het immuunsysteem en de bloeddruk. De studie werd gepubliceerd in Nature.

De wetenschappers voerden een muizenexperiment uit en een humaan experiment met twaalf proefpersonen. De muizen kregen gedurende twee weken voeding met 4% tafelzout (in tegenstelling tot de gebruikelijke hoeveelheid zout van 0,5%). De proefpersonen kregen gedurende twee weken voeding met 6 gram zout per dag.

Voeding rijk aan zout bleek bij zowel de muizen als de proefpersonen te leiden tot een afname van bepaalde darmbacteriën (Lactobacillus murinus en in mindere mate Lactobacillus reuteri). Dit ging gepaard met een autoimmuunrespons door een toename van T-helper-17 (Th17) cellen en een verhoging van de bloeddruk. Suppletie met Lactobacillus murinus bleek bij zowel de muizen als proefpersonen het aantal Th17-cellen te verminderen en de bloeddruk te verlagen. Bij de muizen bleek het probioticum bovendien autoimmuun encefalomyelitis (ontsteking van ruggenmerg en hersenen) tegen te gaan.

De resultaten suggereren dat de darmflora mogelijk nieuwe therapeutische mogelijkheden bieden bij de behandeling van hoge bloeddruk. Bij multiple sclerose (MS) is eveneens sprake van een overmatige reactie van Th17-cellen. In vervolgstudies moet onderzocht worden of suppletie met Lactobacillus murinus zinvol is bij de behandeling van MS. De bacterie komt van nature voor in gefermenteerde producten zoals yoghurt, zuurkool en kaas.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+