Probioticum en darmflora prematuren

Toediening van een probioticum aan borstgevoede prematuren, verbetert de samenstelling van hun darmflora waardoor deze meer gelijkenissen vertoont met volgroeide pasgeborenen.

In de Baby-Associated MicroBiota of the Intestine (BAMBI) studie werden twee groepen prematuren gevolgd. Een groep van 101 baby’s kreeg een probioticumsupplement met Bifidobacteriën en Lactobacillus. Het effect van suppletie op de darmmicrobiota werd vergeleken met een groep van 133 baby’s die geen probioticum kreeg.

In de suppletiegroep hadden de prematuren een groter aandeel van Bifidobacteriën ten opzichte van de pasgeborenen in de controlegroep. Suppletie ging gepaard met een kleiner aandeel van pathogene bacteriën zoals Staphylococcus, Escherichia​ en Klebsiella. Bovendien was sprake van hogere concentraties acetaat en lactaat in de darm en een lagere pH van de ontlasting. Hierdoor hebben pathogene bacteriën minder kans om te overleven. De hogere concentraties acetaat en lactaat zijn geassocieerd met een Bifidobacteriestam die in staat is oligosacchariden uit moedermelk om te zetten in deze afbraakproducten.

Probioticumsuppletie verbetert de samenstelling van de darmmicrobiota van prematuren waardoor deze meer gelijkenissen vertoont met die van volgroeide baby’s.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+