Probioticum zinvol bij infectie Helicobacter pylori

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met het probioticum Saccharomyces boulardii vermindert bijwerkingen van een antibioticakuur bij een infectie met de Helicobacter pylori.
Voor de studie werden 991 geïnfecteerde patiënten verdeeld in drie groepen. De personen in groep A werden behandeld met een antibioticakuur gedurende 7 dagen in combinatie met een protonpompremmer. De personen in groep B kregen dezelfde therapie en met daarnaast gedurende 4 weken S. Boulardii. De patiënten in groep C werden eveneens behandeld met de 7-daagse therapie en kregen naast S. Boulardii een slijmvliesbeschermend middel toegediend. Na een maand kregen alle patiënten een 13C-ureum ademtest.
De snelheid van uitroeiing van de bacterie was voor groep A, B en C respectievelijk 72%, 80% en 82%. Het aantal gemelde bijwerkingen was bij de patiënten in groep B en C significant lager dan in groep A.
Suppletie met het probioticum S. boulardii vermindert bijwerkingen van een antibioticakuur en kan door een betere therapietrouw eventueel leiden tot een snellere genezing van de infectie. Hoewel het probioticum geen direct effect heeft op de uitroeiing van de bacterie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen