Q10 en B6 beschermen tegen kransslagaandoening

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge bloedconcentratie van coënzym Q10 en vitamine B6 verkleint de kans op een coronaire hartaandoening.

Er werden 45 patiënten geselecteerd waarbij een van de grote kransslagaders voor minimaal 50% was afgesloten. Hun gegevens werden vergeleken met een groep van 89 gezonde personen. In het bloedplasma werd de concentratie van coënzym Q10 en vitamine B6 bepaald. Bloedspiegels van andere nutriënten werden niet bepaald.

Personen met een coronaire hartaandoening hadden een significant lagere coënzym Q10- en vitamine B6-spiegel in vergelijking met de gezonde proefpersonen. Personen met een minimale coënzym Q10-spiegel van 516 nmol/L hadden significant minder kans op een kransslagaandoening, ook na correctie van andere risicofactoren. Dit gold ook voor personen met een vitamine B6-spiegel van minimaal 60 nmol/L, echter was dit verschil niet meer significant na correctie voor andere beïnvloedende factoren.

Een adequate concentratie van zowel coënzym Q10 en vitamine B6 beschermt tegen een coronaire hartaandoening. In vervolgstudies moet bevestigd worden of suppletie met deze nutriënten zinvol kan zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen