Quercetine mogelijk tegen aderverkalking

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek van TNO toont aan dat quercetine atherosclerose tegengaat. Deze polyfenol wordt onder andere gevonden in thee, broccoli, groene bladgroenten en citrusvruchten.
In de studie werd gebruikgemaakt van humane lever- en endotheelcellen en experimenten met muizen. Uit het experiment met de endotheelcellen bleek dat quercetine de vetzuurperoxidatie tegengaat en anti-inflammatoire eigenschappen heeft. Dit laatste werd aangetoond door een verminderde expressie van VCAM-1 en E-selectine onder invloed van ontstekingsbevorderende cytokinen in de endotheelcellen en een afname van de transcriptie van NF kappa-B in de levercellen. Bij muizen leidde quercetine tot een verminderde expressie van CRP en tot 40% minder atherosclerose. Quercetine had geen invloed op lipiden of lipoproteïnen met een atherogene werking. Wel namen andere risicofactoren – waaronder fibrinogeenvorming – significant af. In de aorta blijkt quercetine de groei van atherosclerotische laesies tegen te gaan. Ook de genexpressie van lokale ontstekingsbevorderende stoffen nam af.
Nu er meer duidelijkheid is over de werking van quercetine ter voorkoming van aderverkalking kan dit mogelijk vertaald worden in concrete adviezen ter voorkoming van hart- en vaataandoeningen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen