Quercetine mogelijk tegen aderverkalking

Onderzoek van TNO toont aan dat quercetine atherosclerose tegengaat. Deze polyfenol wordt onder andere gevonden in thee, broccoli, groene bladgroenten en citrusvruchten.
In de studie werd gebruikgemaakt van humane lever- en endotheelcellen en experimenten met muizen. Uit het experiment met de endotheelcellen bleek dat quercetine de vetzuurperoxidatie tegengaat en anti-inflammatoire eigenschappen heeft. Dit laatste werd aangetoond door een verminderde expressie van VCAM-1 en E-selectine onder invloed van ontstekingsbevorderende cytokinen in de endotheelcellen en een afname van de transcriptie van NF kappa-B in de levercellen. Bij muizen leidde quercetine tot een verminderde expressie van CRP en tot 40% minder atherosclerose. Quercetine had geen invloed op lipiden of lipoproteïnen met een atherogene werking. Wel namen andere risicofactoren – waaronder fibrinogeenvorming – significant af. In de aorta blijkt quercetine de groei van atherosclerotische laesies tegen te gaan. Ook de genexpressie van lokale ontstekingsbevorderende stoffen nam af.
Nu er meer duidelijkheid is over de werking van quercetine ter voorkoming van aderverkalking kan dit mogelijk vertaald worden in concrete adviezen ter voorkoming van hart- en vaataandoeningen.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+