Rauwe melk beschermt tegen astma

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Kinderen die van jongs af aan rauwe melk in plaats van gepasteuriseerde melk drinken hebben minder kans op astma.

De Protection Against Allergy-Study in Rural Environments (PASTURE) werd uitgevoerd in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Finland en Frankrijk. Er werden 1133 kinderen uit deze landen gevolgd vanaf hun geboorte tot zesjarige leeftijd. Van 934 kinderen was jaarlijks vastgesteld hoeveel en welke melk ze dronken. Op vierjarige leeftijd werden bloedmonsters afgenomen bij de kinderen en werden monsters geanalyseerd van de melk die ze consumeerden. Tevens werd op zesjarige leeftijd nagegaan of de kinderen astma hadden. Daarnaast werd een vergelijking gemaakt tussen 35 astmatische kinderen en 49 gezonde kinderen.  

De kans op astma op zesjarige leeftijd was significant met 74% lager bij de kinderen die rauwe melk dronken in vergelijking met kinderen die gepasteuriseerde melk dronken die verkrijgbaar is in supermarkten. De wetenschappers schreven het effect voor 71% toe aan de hogere concentratie van omega 3-vetzuren in rauwe melk. Deze vetzuren spelen een cruciale rol bij het tegengaan van ontstekingen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen