Reclame beïnvloedt smaakontwikkeling

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De smaak van kinderen wordt negatief beïnvloed door reclameboodschappen. Kinderen die regelmatig junkfood en frisdrank consumeren of hier reclame van zien hebben meer behoefte aan zoet, zout en vet voedsel. Dit kan mogelijk leiden tot een toename van obesitas onder kinderen.
De concurrentie in de levensmiddelenindustrie is dermate groot dat er een voortdurende strijd gaande is om producten te ontwikkelen die nog beter in de smaak vallen. De industrie wil voldoen aan de smaak van de consument en dat betekent zoet, zout en vet. Door deze levensmiddelen wordt het ongezond eetgedrag in stand gehouden.
Al eerder werd onderzoek verricht naar de invloed van reclame op het eetgedrag van kinderen. In twee nieuwe studies werd hierbij ook gekeken naar de invloed van de smaak. In de eerste studie werd onderzocht of de zoet-, zout- en vetbehoefte van het kind (volgens de ouders) overeen kwam met de voedselkeuze van het kind. In de tweede studie van dezelfde onderzoekers werd bekeken of de bekendheid met bepaalde levensmiddelen van invloed was op de smaak van het kind.
Het blijkt dat levensmiddelenreclame niet alleen van invloed is op de productkeuze, maar ook op de smaakontwikkeling van kinderen. Kinderen die ongezonde voeding en drank consumeren hebben namelijk een verhoogde behoefte aan zoet, zout en vet voedsel.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen