REG3-lectinen beschermen tegen leververvetting

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het beschermend effect van de antimicrobiële REG3B- en REG3G-lectinen in de darm wordt tenietgedaan door het nuttigen van alcohol. Hierdoor kunnen bacteriën gemakkelijker de lever bereiken en de progressie naar leververvetting stimuleren.

Chronisch alcoholgebruik gaat gepaard met een dysbiose van de darmflora en overmatige bacteriegroei in de dunne darm. Deze negatieve veranderingen kunnen bijdragen aan het ontstaan van leveraandoeningen, zo blijkt reeds uit eerdere studies.

In de huidige studie stelden de wetenschappers muizen met en zonder REG3-deficiëntie gedurende twee maanden bloot aan alcohol. Ze zagen dat de hoge alcoholinname bij de muizen met een tekort aan REG3 leidde tot een overmatige groei van mucosabacteriën en een migratie van bacteriën naar onder andere de lever. In de lever stimuleerden deze bacteriën de alcoholgeïnduceerde leververvetting. In de muizen mét REG3 was dit in beperktere mate het geval. In een ander experiment met epitheelcellen in de darm bleek dat een verhoogde expressie van REG3G in deze cellen bescherming bood tegen leververvetting.

Op basis van de gegevens concluderen de wetenschappers dat overmatig alcoholgebruik leidt tot een tekort aan REG3-lectinen en aantasting van de mucosale barrièrefunctie wat progressie van leververvetting induceert. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen