Relatie kanker en voeding; een overzicht 2004

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Om de laatste stand van zaken wat betreft de relatie kanker en voeding vast te stellen, hebben onderzoekers de resultaten van alle grote onderzoeken in de wereld nog eens op een rijtje gezet. Tot de groep behoorden de bekende Alexander Schatzkin van de National Health Institutes en Walter Willett van Harvard. Bovendien kwamen zij tot een aantal aanbevelingen.
Hier volgen de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen:
1. overgewicht verhoogt de kans op kanker van de slokdarm, dikke darm en endeldarm, van de borst (postmenopauzaal), baarmoeder en nier. Hun aanbeveling is om de BMI te handhaven tussen 18,5 en 25 kg/m2 en gewichtstoename met het ouder worden te vermijden;
2. Alcohol veroorzaakt mond-, keel- en slokdarmkanker, leverkanker en vergroot enigszins de kans op borstkanker. Zij doen de aanbeveling om niet meer dan twee glaasjes per dag te drinken;
3. Fruit en groente verminderen waarschijnlijk het risico van mond-, slokdarm- en maagkanker, alsook van darm en endeldarmkanker; de aanbeveling is om elke dag tenminste in totaal 400 gram groente en fruit te eten;
4. geconserveerd vlees en rood vlees verhogen waarschijnlijk het risico van dikke darm- en endeldarmkanker. Wanneer deze producten worden gegeten, wordt aangeraden om dat met mate te doen.
5. Inname van met zout geconserveerd voedsel en een hoge zoutinname verhogen de kans op maagkanker. Neem daarom zout met mate.
6. Erg hete dranken en erg warm voedsel vergroten waarschijnlijk de kans op mond-, keel- en slokdarmkanker. Drink en eet daarom niet te warm.
7. Lichamelijke beweging verlaagt het risico van dikke darm- en endeldarmkanker, en waarschijnlijk van borstkanker. Daarom is regelmatige beweging aan te bevelen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.