Relatie tussen hoge fructose-inname en leverproblemen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge consumptie van fructose en een verhoogde uitscheiding van urinezuur worden in verband gebracht met een energietekort (tekort aan ATP) in de lever.

Aan de ‘Action for Health in Diabetes Fatty Liver Ancillary Study’ namen bijna 245 personen met diabetes deel. Met behulp van een voedingsvragenlijst werd informatie verkregen over de fructose-inname. Tevens werd bij 105 deelnemers de hoeveelheid ATP in de lever gemeten en werd de urinezuurconcentratie in de urine bepaald. Daarnaast werd bij 25 proefpersonen intraveneus fructose toegediend waarna de reactie van de lever hierop werd getest.

Personen met een hoge fructoseconsumptie (meer dan 15 gram per dag) hadden een lagere ATP-concentratie in de lever. Na de fructosetest bleken ze bovendien een groter verschil in ATP-concentratie te hebben in vergelijking met personen met een lage fructose-inname.

Een hoge inname van fructose - bijvoorbeeld door het veelvuldig gebruik van hoog-fructose-maïssiroop (HFCS) in levensmiddelen - en een verhoogde uitscheiding van urinezuur - wordt in verband gebracht met een energietekort in de lever. Dit speelt mogelijk een rol bij het ontstaan en de progressie van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD).

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen