Resistent zetmeel bevordert insulinegevoeligheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Resistent zetmeel kan de insulinegevoeligheid vergroten. Dat is de conclusie van onderzoekers van Oxford.
Het verlies van insulinegevoeligheid, ook wel insulineresistentie genoemd, is een voorstadium van suikerziekte. Het lichaam reageert dan niet meer voldoende op de insuline die de alvleesklier afscheidt zodat de suikerspiegel te hoog blijft.
Dit Engelse onderzoek werd uitgevoerd onder tien gezonde vrijwilligers. De helft kreeg gedurende vier weken dagelijks 30 gram resistent zetmeel, de andere helft kreeg placebo. Normaal gesproken wordt zetmeel in de dunne darm verteerd waarbij suikers vrijkomen. Resistent zetmeel echter wordt in de dikke darm gefermenteerd. Hierdoor komen er geen suikers vrij, maar worden korteketenige vetzuren gevormd.
Na vier weken bleek de insulinegevoeligheid in de supplementgroep met 33% te zijn gestegen. Hoewel de insulineconcentraties in de supplementgroep lager waren dan in de placebogroep was de glucoseklaring significant groter. Wanneer werd gecorrigeerd voor de lagere insulinespiegels bleek de klaring in de supplementgroep 44% hoger te zijn.
Volgens dr. Denise Robertson, hoofd van het onderzoek, worden deze gunstige resultaten veroorzaakt door de korteketenige vetzuren die gevormd worden en vervolgens in het lichaam worden opgenomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.