Resveratrol helpt tegen griepvirus

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Resveratrol blokkeert de replicatie van het griepvirus in celculturen en in dieren. Dit is de conclusie van onderzoekers van de universiteit van Rome.
In een proef met cellen werd de werkzame concentratie van resveratrol bepaald. Concentraties van 10 tot 40 mg/ml werden gebruikt. Bij dit onderzoek bleek de mate van blokkering van de virusreplicatie dosisafhankelijk. Met een concentratie van 20 mg/ml werd 90% geblokkeerd. Met 40 mg/ml werd alles geblokkeerd, maar werden tevens schadelijke effecten op de niet geïnfecteerde cellen gezien. Ook bleek dat het grootste effect werd gezien wanneer resveratrol werd toegediend drie uur na de blootstelling aan het virus. Zes uur na besmetting werd een klein, maar nog wel significant effect gezien en negen uur na besmetting werd helemaal geen effect meer gezien. Het toedienen van resveratrol vóór de blootstelling aan het virus gaf geen beschermend effect.
Om de toxiciteit van resveratrol vast te stellen werd het onderzoek met muizen gedaan met 20 mg/ml. De dieren werden eerst besmet met een griepvirus en vervolgens kregen ze een injectie met 20 mg/ml resveratrol of een placebo. De overlevingskans en de hoeveelheid virus die aanwezig was in de longen werden bepaald.
De overleving in de resveratrolgroep was 40% groter dan in de placebogroep. Na zes dagen na de besmetting was de hoeveelheid virus in de longen in de resveratrolgroep 98% minder dan in de placebogroep.
Uit het onderzoek bleek dat resveratrol de late eiwitsynthese van het griepvirus blokkeert en dat ook het transport van het virus-RNA van de kern naar buiten werd geblokkeerd. Deze effecten worden veroorzaakt door het interfereren met de proteïnekinase C-activiteit en niet door de antioxidatieve eigenschappen.
Resveratrol is een polyfenol dat onder andere in blauwe druiven wordt gevonden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.