Review: gunstige effecten lignanen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Lignanen afkomstig van lijnzaad bieden bescherming tegen borst-, prostaat-, dikkedarm- en huidkanker. Daarnaast zorgt de vezel uit lijnzaad voor een verlaging van de bloedglucosespiegel. Dit blijkt uit een review. De laatste jaren is er een toenemende belangstelling voor lijnzaad vanwege het feit dat dit zaad voor ongeveer 59% bestaat uit alfalinoleenzuur (ALA) en daarnaast lignanen waaronder secoisolariciresinol-diglycoside (SDG) bevat. SDG wordt in de dikke darm omgezet in stoffen die voornamelijk hormoongevoelige kankersoorten zoals borst- en prostaatkanker remmen. Mogelijk is de binding van lignanen aan oestrogeenreceptoren verantwoordelijk voor de tumorremmende eigenschap van lijnzaad.
Zo blijkt uit studies dat de lignanen enterodiol en enterolacton de groei van prostaatkankercellen remmen. Een hoge concentratie enterolacton in de prostaat bleek het risico van kanker te verlagen. Uit een andere studie bleek dat een inname van 30 gram lijnzaad per dag de deling van kankercellen in de prostaat remt en de celdood stimuleert. Daarnaast verlaagt lijnzaad de bloedglucosespiegel na de maaltijd. Een hoeveelheid van 40 tot 50 gram lijnzaad per dag gedurende een maand vermindert de bloedglucose. Dit blijkt uit studies uitgevoerd bij jonge en postmenopauzale vrouwen.
Lijnzaad bevat een kleine hoeveelheid cyanogene glycosiden die toxisch zijn. Bij een inname van 1 tot 2 eetlepels lijnzaad komt 5 tot 10 mg hydrogeencyanide vrij. Dit is ver beneden de toxische grens van 50 tot 60 mg per dag voor volwassenen. Pas bij een consumptie van 1 kilo lijnzaad per dag wordt de toxische grens overschreden.
De kankerremmende eigenschap van lijnzaad werd reeds in diverse studies aangetoond. Vervolgstudies zijn echter nodig om de toepassing van lijnzaad bij kanker te verantwoorden en om mogelijke bijwerkingen vast te stellen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen