Ribose bij fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
D-Ribose vermindert de klinische symptomen bij patiënten met fibromyalgie en/of het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS/ME).
Fibromyalgie en het chronisch vermoeidheidssyndroom worden vaak gekenmerkt door een algemene vermoeidheid die vaak samenhangt met een verstoorde energiehuishouding. Omdat van ribose is aangetoond dat het de celstofwisseling in hart en skeletspieren kan verhogen, is onderzocht of ribose ook de symptomen van fibromyalgie en/of van het chronisch vermoeidheidssyndroom kon verbeteren.
41 patiënten met de diagnose fibromyalgie en/of CVS/ME kregen ribose in een dosering van 5 gram drie maal daags tot een totaal van 280 gram. Alle patiënten vulden een optische pijnschaal (VAS) in en gaven een algemene beoordeling van hun situatie voor en na het slikken van ribose.
Ribose werd goed verdragen en gaf een significante verbetering van alle vijf de schalen van de VAS: energie, slaap, helderheid van geest, pijnintensiteit en welzijn. Ook was hun situatie over het geheel genomen verbeterd. Ongeveer 66% van patiënten ervoer significante verbeteringen tijdens het gebruik van ribose. Zij kregen gemiddeld 45% meer energie en zij voelden zich gemiddeld 30% beter.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen