Risico diabetescomplicaties bij laag vitamine D

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In een Japanse studie werd een verband gevonden tussen de vitamine D-spiegel van suikerpatiënten en hun risico van diabetescomplicaties.
In vergelijkend onderzoek van 581 patiënten met diabetes type-2 en 51 gezonde controlepersonen bleek 71% van alle deelnemers een te lage vitamine D-spiegel te hebben, lager dan 20 nanogram 25(OH)D per ml. De suikerpatiënten hadden gemiddeld 17,0 ng/ml, de controlegroep 17,5 ng/ml. Dit verschil was niet significant. Nog lagere 25(OH)D-concentraties werden gevonden bij suikerpatiënten met microvasculaire complicaties en bij hen die insuline spoten. Deze laatsten hadden een gemiddelde waarde van 15,4 ng/ml. Suikerpatiënten op insuline en met te lage vitamine D-spiegels hadden het vaakst botbreuken door osteoporose en/of misvormingen aan de ruggengraat.
De onderzoekers concluderen dat microvasculaire complicaties en insuline bij patiënten met diabetes type-2 verbonden zijn met het bestaan van vitamine D-tekort en dat dit verbonden is met een verhoogd risico van botbreuken door osteoporose.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen