Risico pancreaskanker en suikerconsumptie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek blijkt dat hoge innamen van fructose en sucrose (witte suiker) mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van pancreaskanker. Ook overgewicht, waarbij sprake is van een zekere mate van insulineresistentie, is mogelijk een belangrijke factor.
Voor het onderzoek werden de gegevens van 162.150 deelnemers aan de Hawaii-Los Angeles muli-etnische cohortstudie geanalyseerd. Hierbij werden de mogelijke verbanden tussen de glycemische belasting, de inname van koolhydraten, sucrose, fructose, totale suikers, en toegevoegde suikers en het risico van pancreaskanker onderzocht. De glycemische belasting wordt bepaald door de stijging van de bloedglucosespiegel na de maaltijd en is afhankelijk van zowel de hoeveelheid als de glycemische index van de genuttigde koolhydraten. De deelnemers werden gedurende acht jaar gevolgd.
Een hogere glycemische belasting en een hogere inname van toegevoegde suikers konden niet in verband worden gebracht met een verhoogd risico van pancreaskanker. Hogere innamen van totale suikers, fructose en sucrose lieten echter wel een verhoogd risico zien. Hierbij toonden de 25% deelnemers met de hoogste inname van fructose een 35% significant verhoogd risico van pancreaskanker vergeleken met de 25% met de laagste inname. Op dezelfde manier zorgde de hoogste consumptie van fruit en vruchtensappen voor een significant verhoogd risico van 37%. Een hogere inname van sucrose vergrootte alleen bij personen met overgewicht de kans op pancreaskanker significant, wat duidt op de mogelijke rol van insulineresistentie. Degenen met de hoogste inname hadden een 1,5 maal verhoogd risico.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.