Rode gist rijst alternatief voor cholesterolverlagers

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Rode gist rijst is een goed alternatief voor cholesterolverlagende medicijnen. Suppletie leidt tot een lichte daling van het totale cholesterol en het LDL-cholesterol en geeft weinig bijwerkingen.
Tijdens de retrospectieve studie werden 1400 klinische gegevens geanalyseerd. Hieruit bleek dat 25 patiënten gedurende een periode van minimaal 4 weken rode gist rijst capsules hadden gebruikt. De meeste patiënten konden geen statines verdragen vanwege bijwerkingen zoals spierpijn (68%), maagdarmklachten (16%) en een verhoging van ALAT (8%).
Het totale cholesterolgehalte daalde significant met 15% en het LDL-cholesterol daalde eveneens significant met 21% na een gemiddelde behandelperiode van zon twee tot drie maanden. De meeste patiënten (92%) konden de behandeling met de rode gist rijst goed verdragen. In totaal haalde 56% van de personen de streefwaarde van het LDL-cholesterol. Bij de patiënten die geen statines konden verdragen, daalde zowel het totale cholesterol als het LDL-cholesterol significant met respectievelijk 13% en 19%.
Geconcludeerd kan worden dat suppletie met rode gist rijst een goed alternatief is voor statines. Vervolgstudies zijn noodzakelijk om deze conclusie te bevestigen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen