Rode wijn tegen insulineresistentie

Rode wijn heeft een gunstige invloed op insulineresistentie, zo blijkt uit een studie waaraan 67 mannen met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten deelnamen.

De mannen kregen – in willekeurige volgorde – telkens gedurende 4 weken rode wijn met 30 gram alcohol per dag, dezelfde hoeveelheid jenever of alcoholvrije rode wijn. In het bloed werden verschillende parameters bepaald.

De nuchtere glucosespiegel bleef onveranderd tijdens de studie. Daarentegen leidde de consumptie van wijn (met en zonder alcohol) tot een verbetering van insulineresistentie ten opzichte van het begin van de studie en ten opzichte van het drinken van jenever. Consumptie van alcohol uit zowel wijn als jenever leidde tot een toename van het ‘goede’ HDL-cholesterolgehalte.

De onderzoekers concluderen dat alcohol verantwoordelijk is voor het gunstige effect op het vetspectrum, terwijl de consumptie van wijn leidt tot een verbetering van insulineresistentie. Vermoedelijk zijn de flavonoïnde in rode wijn hier verantwoordelijk voor. Een verbetering van het HDL-cholesterol en vermindering van insulineresistentie beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+