Rood haar door gebrek aan zonlicht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het ontstaan van rood haar in combinatie met een lichte huid is vermoedelijk een evolutionaire aanpassing aan een gebrek aan zonlicht. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Molecular Biology and Evolution.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij duizenden Spanjaarden uit verschillende gebieden. De genvariant V6OL die verantwoordelijk is voor rood haar en een lichte huidskleur kwam meer tot uiting in gebieden met minder zonlicht in vergelijking met gebieden waar de zon frequenter schijnt.

De genvariant is zo’n 50.000 jaren geleden ontstaan nadat Afrikanen voor het eerst naar Europa trokken. Door de genetische aanpassing is het mogelijk ondanks minder zonlicht nog voldoende vitamine D aan te maken. Dit voordeel blijkt zwaarder te wegen dan het nadeel, namelijk het verhoogd risico van huidkanker. Doordat huidkanker meestal op latere leeftijd tot uiting komt, vormt dit geen direct gevaar voor de voortplanting en heeft de genvariant geen nadelig effect op toekomstige generaties.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen