Rookvrij goed voor kastelein

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Er zijn minder ademhalingsproblemen bij barmedewerekers sinds in Ierland de bars rookvrij zijn. Dat komt omdat ze aanmerkelijk minder hoeven mee te roken.
Dit blijkt uit onderzoek onder 158 niet-rokende barmedewerkers die zowel voor de maatregel als erna in een tijdsbestek van een jaar waren onderzocht. Naast de groep in Ierland diende een groep mederwekers in Noord-Ierland, waar de maatregel niet was doorgevoerd, als controlegroep.
Bij alle deelnemers werd de cotinineconcentratie in het speeksel gemeten. In het lichaam wordt nicotine omgezet in cotinine, zodat deze laatste een maat is voor de nicotine-inname.
In Ierland daalde de cotinineconcentratie met 80% (van 29,0 tot 5,1 mmol/l) en het aantal gemelde ademhalingsproblemen met ruim 16%. In Noord-Ierland was de cotinineconcentratie 20% lager. Daar trad geen significante verbetering op wat de ademhalingsproblemen betrof.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.