Rusland: restricties voor supplementen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Rusland heeft opnieuw beperkingen opgelegd aan de voedingssupplementenbranche. Al langer moeten op verpakkingen disclaimers worden vermeld. Nu geldt dit ook voor advertenties via media waaronder radio en televisie.

Een wijziging in de reclamewet verplicht de vermelding van een disclaimer in reclameboodschappen van voedingssupplementen die via radio en televisie worden uitgezonden. De disclaimer moet vermelden dat het supplement geen medicijn is. De tekst moet tenminste drie seconden in beslag nemen van de reclameboodschap via de radio en tenminste vijf seconden via televisie- en videoboodschappen. De verantwoordelijkheid voor een zorgvuldige advertentie komt hierbij niet alleen bij de fabrikant te liggen, maar ook bij de media.

De veranderde wetgeving past in een reeks van andere maatregelen die genomen werden met als doel de zelfzorg bij de bevolking te beperken. Zo zijn er maatregelen getroffen om de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen over de toonbank in te perken. Hiertoe behoren ook probiotica en hooggedoseerde voedingssupplementen. In de Oekraïne wordt zelfs een volledig verkoopverbod van voedingssupplementen en zelfzorgmedicijnen overwogen.

Niet iedereen is het met de genomen maatregelen eens. Overheidsfunctionarissen waarschuwen dat de bevolking recht heeft op informatie en dat de industrie belangrijke inkomsten mist door de beperkte verkoop van zelfzorgmiddelen. Bovendien kan een verbod juist verborgen marketingcampagnes in de hand werken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.