Rusteloze benen erfelijk en door ijzertekort

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Familiaire belasting en ijzerdeficiëntie lijken een belangrijke rol te spelen bij het restless-legs-syndroom (RLS).
RLS is een neurologische conditie die een onaangenaam gevoel veroorzaakt in de benen en een onbedwingbare drang om de benen te bewegen om dit ongemak te verminderen, vooral ’s nachts. Dit heeft tot gevolg dat mensen met deze aandoening vaak een verstoorde nachtrust hebben, wat leidt tot slaperigheid overdag. Hoewel men heeft gedacht dat familiaire belasting en een lage ijzervoorraad in het lichaam een rol spelen in een aantal gevallen van RLS, was er tot nu toe weinig onderzoek verricht bij kinderen met deze aandoening. Meestal wordt het door kinderartsen afgedaan met ’groeipijnen’.
De neurologen dr. Suresh Kotagal en dr. Michael Silber evalueerden de gegevens van 538 kinderen met slaapstoornissen. Van de kinderen bleek 6% RLS te hebben. Hiervan had 72% een ouder met RLS, meestal de moeder. Ook hadden ze relatief lage bloedijzerspiegels.
Bij volwassenen met RLS is ook een ijzertekort gevonden, maar minder frequent dan bij kinderen. Het is onbekend of voeding of erfelijke aanleg de oorzaak is van een lage ijzerspiegel. IJzertekort kan bijdragen aan RLS door de relatie met dopamine. IJzer is een cofactor bij de synthese van dopamine in de hersenen. Het is onduidelijk of preventie van ijzerdeficiëntie bij kinderen met een familiare belasting ook preventief werkt op de ontwikkeling van RLS.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.