Salacia oblonga verbetert suikerhuishouding

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een extract van Salacia oblonga vermindert de stijging van het bloedglucosegehalte na de maaltijd en vermindert significant de postprandiale insulinerespons. Dit zijn de conclusies van onderzoekers van de State University of New Jersey.
Salacia oblonga wordt al jarenlang in de traditionele Indiase geneeskunst gebruikt tegen diabetes. In de ayurvedische geneeskunt staat het bekend als ‘Ponkoranti’. Voor het onderzoek kregen 39 gezonde volwassenen zonder diabetes, op vier verschillende dagen, na twaalf uur vasten, vloeibare voeding met verschillende hoeveelheden S. oblonga: 0, 500, 700 of 1000 mg. Glucosespiegels werden bepaald voor de maaltijd en gedurende twee uur na de maaltijd. Insulinespiegels werden voor en gedurende twee uur na de maaltijd bepaald. De hoeveelheid waterstof in de uitgeademde lucht werd gemeten voor de maaltijd en daarna ieder uur gedurende acht uur.
Alleen 1000 mg S. oblonga-extract verminderde de plasmaglucosespiegels en de insulinespiegels in vergelijking met de controlegroep. Het oppervlak onder de curve was voor de insulinespiegel met 29% significant verminderd en voor de glucoseplasmaspiegel met 23%. Dit was niet significant. De hoeveelheid uitgeademde waterstof nam lineair toe met de hoeveelheid S. oblonga-extract. Dit wijst erop dat het werkingsmechanisme gelijk is aan dat van alfa-glucosidaseremmers, zoals acarbose. Ook de bijwerkingen waren hetzelfde zoals flatulentie en kramp.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.