SAMe versterkt effect antidepressiva

Suppletie met S-adenosylmethionine (SAMe) kan het effect van serotonineheropnameremmers (SSRI’s) versterken. Dit blijkt uit een pilotstudie.

Behandeling met antidepressiva levert bij slechts 30% van de patiënten voldoende resultaat op, bij de overige 70% is het effect onvoldoende. In de huidige studie werd onderzocht of suppletie met SAMe het effect van SSRI’s kan versterken. Er namen 36 depressieve personen deel aan de studie die behandeld werden met SSRI’s, maar hier onvoldoende baat bij hadden. De personen kregen gedurende vijftien weken dagelijks 800 mg of 1600 mg SAMe naast hun reguliere medicatie. Voor en na de suppletieperiode werd het effect gemeten aan de hand van depressieve symptomen.

Van de personen die de studie voltooiden trad er bij 35% een vermindering van depressieve klachten op na suppletie met SAMe. Beide dosissen hadden een vergelijkbaar effect. Tevens zagen de wetenschappers bij de meeste personen een significante verbetering van de stemming en de kwaliteit van leven. Vervolgens kregen de personen die niet op SAMe reageerden na een tussenperiode van twee weken 1600 mg magnesiumorotaat (ca 100 mg magnesium). Na twee weken suppleren zagen de wetenschappers een significante afname van depressieve klachten en een significante verbetering van de kwaliteit van leven bij acht personen.

Op basis van deze eerste resultaten concluderen de wetenschappers dat een dagelijkse dosis van 800 mg SAMe naast de behandeling met SSRI’s depressieve symptomen kan verminderen. Bovendien lijkt magnesiumorotaat een gunstig effect te hebben bij depressies.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+