Scholen kiezen voor gezond

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Steeds meer scholen kiezen voor gezonde voeding in de kantines. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM onder 450 scholen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS).

Zo’n 80% van de scholen in het voortgezet onderwijs heeft de afgelopen jaren meer aandacht besteed aan gezonde voeding. In de kantines worden bijvoorbeeld meer gezonde producten (uit de Schijf van Vijf) aangeboden dan ongezonde, zoals snacks en frisdrank. De kantines gaan de goede kant op, maar het kan nog beter. Bijvoorbeeld door het aanbieden van betere alternatieven in automaten. Uit het onderzoek blijkt dat het aanbod in de fris- en snackautomaten duidelijk ongunstiger is dan in de kantine. Om het voedingsaanbod hiervan te verbeteren kunnen gezondere producten in het assortiment worden opgenomen, bijvoorbeeld door wit brood te vervangen door volkoren brood. Ook het aanbieden van drinkwatervoorzieningen zoals een waterkoeler of een kraan buiten het toilet kunnen een bijdrage leveren. Verder stimuleren bijna alle geraadpleegde scholen een betere voedingskeuze op school door groenten en fruit op zichtbare plaatsen én goedkoper aan te bieden dan ongezonde snacks. Bovendien besteedt 80% van de scholen aandacht aan voeding tijdens het lesprogramma of tijdens projecten.

De afgelopen jaren zijn diverse programma’s uitgevoerd om het voedingsaanbod op scholen te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn ‘De Gezonde Schoolkantine’ en de ‘De Gezonde School Aanpak’ (inclusief het vignet Gezonde School). De programma’s blijken daadwerkelijk bij te dragen aan een betere voedingskeuze van scholieren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen