Schone lucht van levensbelang

Luchtvervuiling kan binnen 24 uur leiden tot een verhoogd risico van een beroerte en op de lange termijn tot geheugenverlies. Dit blijkt uit 2 studies naar de invloed van luchtvervuiling op de gezondheid.

De eerste studie werd uitgevoerd in Boston. Bij meer dan 1700 personen die een herseninfarct hadden doorgemaakt werd de manifestatie van het infarct gerelateerd aan de mate waarin de patiënt aan fijnstof was blootgesteld. De kans op een infarct was binnen 24 uur na blootstelling aan een fijnstofpiek (15-40 mcg/m3) met 34% significant hoger in vergelijking met normale fijnstofwaarden (≤15 mcg/m3).
Wellenius GA, Burger MR, [..], Mittleman MA. Ambient air pollution and the risk of acute ischemic stroke. Arch Intern Med 2012; 172(3):229-34

In de andere studie werd de cognitieve functie van meer dan 19.000 vrouwen in de Verenigde Staten (leeftijd van 70 tot 81 jaar) gerelateerd aan luchtvervuiling. Langdurige blootstelling aan zowel fijne als grove stofdeeltjes was gerelateerd aan een significant snellere cognitieve achteruitgang.
Weuve J, Puett RC, [..], Grodstein F. Exposure to particulate air pollution and cognitive decline in older women. Arch Intern Med 2012; 172(3):219-27

De twee studies tonen het belang van schone lucht en laten zien dat het woonachtig zijn in een drukke stad of langs een snelweg gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+