Schotland: MS door vitamine D-gebrek

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Professor George Ebers van de universiteit van Oxford publiceerde recent een studie waarin een relatie werd blootgelegd tussen Multiple Sclerose (MS) en vitamine D-gebrek. De studie verklaart hiermee het hoge aantal gevallen van MS in Schotland; het land waarin de bevolking wereldwijd de laagste vitamine D-concentratie blijkt te hebben. Deze lage vitamine D-status is te wijten aan het geringe aantal zonuren en het ontbreken van vette vis op de menukaart.
Volgens de professor wordt het tijd voor actie en vraagt de afwachtende houding van de Schotse regering om juridische processen van personen die in de toekomst met de aandoening geconfronteerd zullen worden. Al in 2005 waarschuwde Ebers de regering en zijn top gezondheidsadviseur Harry Burns voor het risico van een dergelijk lage vitamine D-status onder de Schotse bevolking. Drie jaar later gaf hij eenzelfde advies, maar actie bleef uit.
Ebers kreeg 15 maanden geleden bijval van een groep internationale experts op het gebied van MS en vitamine D tijdens een bijeenkomst in Glasgow. Advies van de groep aan de regering was om vitamine D-suppletie te overwegen voor de gehele bevolking. In antwoord hierop gaf de regering suppletieadvies voor risicogroepen waaronder zwangere vrouwen en personen met een donkere huidskleur. Een suppletieadvies voor de gehele bevolking bleef echter uit. Reden hiertoe was volgens Harry Burns het ontbreken van studies naar het effect van vitamine D-suppletie bij een grote populatie. Gevolg is dat de Schotse regering voorlopig hetzelfde blijft doen; namelijk niets doen en afwachten. Het wachten is nu op een advies van de Scientific Advisory Committee on Nutrition dat in 2014 met een nieuw rapport zal komen inzake vitamine D.
Professor Ebers maakt zich intussen ernstige zorgen. Wachten tot 2014 is volgens hem geen optie; er is inmiddels voldoende bewijs voor de relatie tussen MS en vitamine D. Vitamine D-suppletie zal volgens hem noodzakelijk zijn om de bevolking te beschermen tegen MS.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen