Seleniumsuppletie geen invloed op homocysteïne

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met selenium heeft geen invloed op de homocysteïnespiegel van gezonde personen, ondanks dat hun seleniumspiegel laag is.
Eerder onderzoek bij ratten had aangetoond dat de concentratie homocysteïne in het plasma lager is bij ratten met een tekort aan selenium. Homocysteïne steeg bij dieren die seleniumsuppletie kregen. Het onderzoek bij mensen bevestigde dit effect niet.
In Nieuw-Zeeland deden 189 personen mee aan het onderzoek. Hiervan had een groot deel (67%) bij aanvang van het onderzoek minder dan 1,2 micromol/l selenium in het plasma. De seleniumconcentratie in het plasma moet hoger zijn dan deze waarde om het enzym glutathionperoxidase goed te laten functioneren. De Nieuw-Zeelanders kregen gedurende twintig weken 200 microgram selenium per dag of een placebo.
De concentratie selenium in het plasma was in de suppletiegroep aan het eind van de interventie met 1,2 micromol/l gestegen. Dit was significant meer dan in de placebogroep. Ook de gluthationperoxidase activiteit was in de suppletiegroep significant gestegen. Na deze suppletie werd er geen significant verschil waargenomen in homocysteïne in het plasma tussen beide groepen. Het is dus erg waarschijnlijk dat seleniumsuppletie bij gezonde mensen met een lage seleniumconcentratie geen invloed uitoefent op de homocysteïneconcentratie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.