Seleniumverrijkte melk beïnvloedt darmkankerrisico

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Melk verrijkt met selenium verandert de genexpressie van bepaalde eiwitten in de darmen en heeft daarmee invloed op het risico van darmkanker.
In de studie werd een vergelijking gemaakt tussen het effect van verrijkte melk en gist op de seleniumconcentratie en de genexpressie van seleniumafhankelijke proteïnen in het rectum. Er werden 23 gezonde proefpersonen met een lage seleniumstatus verdeeld in 2 groepen. Ze kregen gedurende 6 weken dagelijks 150 mcg selenium van een van beide verrijkte producten, gevolgd door een zogenaamde ‘washout'-periode waarin geen selenium werd toegediend. Er werd tweewekelijks bloed afgenomen waarin de seleniumconcentratie werd gemeten. Daarnaast werd voor en na de suppletie- en ‘wash-out'-periode in darmbiopten de activiteit van selenoproteïne P (SeP) en glutationperoxidase GPx-1 en GPx-2 (seleniumhoudende enzymen) bepaald.
De seleniumconcentratie nam significant toe bij suppletie met beide producten. De activiteit van GPx veranderde niet significant. Het mRNA van SeP nam na 6 weken significant toe in beide groepen. Echter, alleen de melkeiwitten leidden tot een significante en gestage toename van SeP na de ‘washout'-periode. Daarnaast was de genexpressie van GPx-1 en GPx-2 in het rectum na de suppletieperiode significant hoger met de melkeiwitten dan met de gist.
De vorm waarin selenium wordt ingenomen is van invloed op de genexpressie van seleniumafhankelijke proteïnen in de darmen, waarbij melkeiwitten effectiever blijken dan gist. De proteïnen kunnen het darmkankerrisico verlagen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen