Sepsis: vitamine C-infuus verlaagt sterftekans

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Intraveneuze toediening van vitamine C (IVC) verkleint de sterftekans van ernstig zieken die met sepsis (bloedvergiftiging) op een intensive-care afdeling verblijven.

Voor de studie werden gegevens gebruikt van de Korean National Health Insurance Service database. Het betrof gegevens van meer dan 380.000 volwassenen die in de periode van januari 2017 tot december 2019 verbleven op een intensive-care afdeling in verband met sepsis. Er werd bekeken in hoeverre vitamine C-infusie van invloed was op het overlijdensrisico.

De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 69 jaar en bij 9% van hen (36.327 personen) was vitamine C-toegediend, al dan niet in combinatie met hydrocortison en thiamine (vitamine B1).

In de vitamine C-groep was de sterftekans significant kleiner dan in de groep zonder vitamine C-infusie. Het verschil was echter met nog geen 1% zeer gering tussen beide groepen (mortaliteit 17,1% in suppletiegroep ten opzichte van 18% in de controlegroep). De mortaliteit nam echter af naarmate de deelnemers langer intraveneus vitamine C kregen. Wanneer het infuus gedurende minimaal vijf dagen werd toegediend, daalde het sterfterisico naar 15,8%. Vitamine C-infusie ging bovendien gepaard met een kleiner sterfterisico in het ziekenhuis van ouderen, minder kans op een septische shock, een long- of urinewegontsteking en een kleinere kans op de noodzaak van beademing. Vergelijkbare resultaten werden gevonden voor de mortaliteit binnen drie maanden na de ziekenhuisopname. 

Intraveneuze toediening van vitamine C gedurende minimaal vijf dagen verhoogt de overlevingskans van patiënten met sepsis, zo blijkt uit de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen