Siliciumopname in rijst opgehelderd

Het vermogen van planten silicium uit de grond op te nemen verschilt sterk per soort. De opname varieert van 0,1 tot 10% van het drooggewicht van het bovengrondse deel van de plant. Rijst kan tot 10% van het drooggewicht van de halm aan silicium ophopen en behoort daarmee tot de hoog silicium accumulerende gewassen. De ophoping van silicium is afhankelijk van een transportmechanisme in de wortels.
Kort na opname via de wortels is silicium in de halm aanwezig als monomeer kiezelzuur. Vervolgens wordt dit in de celwanden afgezet als polymeer gehydrateerd amorf kiezelzuur. Hierbij ontstaan cellulose-kiezelzuurcomplexen in de stam, het blad en de zaadhuid (kaf) van de plant. Silicium verhoogt de weerstand van planten tegen ziekten, insectenplagen en overstroming. Tot voor kort was het moleculair mechanisme voor de opname van silicium onbekend.
In een samenwerkingsproject van een aantal Japanse onderzoeksinstituten werd een gen voor siliciumopname in de rijstplant geïsoleerd. Het gen Lsi-1 is permanent in de wortels van de rijstplant actief. Onderdrukking van Lsi-1 leidt tot sterke vermindering van de opname van silicium. Het onderzoek werd gepubliceerd in Nature.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+