Silymarine gunstig bij diabetes

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het aanvullende gebruik van silymarine, een extract van de melkdistel, verbetert de glycemische controle bij diabetici die worden behandeld met het medicijn glibenclamide.
Dit bleek uit een studie met 49 patiënten met diabetes type-2. Alle patiënten waren eerder behandeld met 10 mg glibenclamide per dag en op dieet geweest. Dit bleek echter onvoldoende resultaat te geven.
De patiënten werden in drie willekeurige groepen verdeeld. De eerste groep kreeg dagelijks glibenclamide plus 200 mg silymarine, de tweede groep glibenclamide plus een placebo en de derde groep alleen glibenclamide.
Na 120 dagen zorgde de gecombineerde behandeling met silymarine en glibenclamide voor een verminderd aantal schommelingen in de bloedglucosespiegel, zowel nuchter als na de maaltijd. Ook de concentratie HbA1c en de BMI daalden. Geen van deze positieve effecten traden op in de andere twee groepen.
De onderzoekers concluderen dat het positieve effect van silymarine mogelijk verband houdt met een verbeterde insulinegevoeligheid in de perifere weefsels.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen